|
|
Registros recuperados : 45 | |
1. | | PROTÁSIO, T. de P.; BUFALINO, L.; GUIMARÃES JUNIOR, M.; TONOLI, G. H. D.; TRUGILHO, P. F. Técnicas multivariadas aplicadas à avaliação de resíduos lignocelulósicos para a produção de bioenergia. Ciência Florestal, Santa Maria, RS, v. 23, n. 4, p. 771-781, out./dez. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
2. | | LOPES, T. A.; BUFALINO, L.; CLARO, P. I. C.; MARTINS, M. A.; TONOLI, G. H. D.; MENDES, L. M. The effect of surface modifications with corona discharge in pinus and eucalyptus nanofibril films. Cellulose, v. 25, n. 9, p. 5017-5033, set. 2018. 5017-5033 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
3. | | BUFALINO, L.; MENDES, L. M.; TONOLI, G. H. D.; COSTA, T. G.; CAIXETA, L. A.; MARCONCINI, J. M. Isolamento da celulose de madeiras amazônicas para a proução de nanofibras: análise preliminar. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 211-213 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
4. | | MESQUITA, R. G. de A.; MENDES, L. M.; MENDES, R. F.; TONOLI, G. H. D.; MARCONCINI, J. M. Inclusão de feixes de sisal na produção de painéis MDP de eucalipto. Scientia forestalis, Piracicaba, v. 43, n. 105, p. 75-82, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Instrumentação. |
| |
5. | | BUFALINO, L; MENDES, L. M.; TONOLI, G. H. D.; RODRIGUES, A.; FONSECA, A.; CUNHA, P. I.; MARCONCINI, J. M. New products made with lignocellulosic nanofibers from Brazilian amazon forest. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON STRUCTURAL NANO COMPOSITES, 2., 2014, Madrid. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, v. 64, 2014, p. 012012. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
6. | | PROTÁSIO, T. de P.; BUFALINO, L.; TONOLI, G. H. D.; COUTO, A. M.; TRUGILHO, P. F.; GUIMARÃES JÚNIOR, M. Relação entre o poder calorífico superior e os componentes elementares e minerais da biomassa vegetal. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 31, n. 66, p. 113-122, abr./jun. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
7. | | RIBEIRO, M. X.; BUFALINO, L.; MENDES, L. M.; SÁ, V. A. de; SANTOS, A.; TONOLI, G. H. D. Resistência das madeiras de pinus, cedro australiano e seus produtos derivados ao ataque de Cryptotermes brevis. Cerne, Lavras, v. 20, n. 3, p. 433-439, jul./set. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
9. | | TONOLI, G. H. D.; SANTOS, S. F. dos; RABI, J. A.; SANTOS, W. N. dos; SAVASTANO JUNIOR, H. Thermal performance of sisal fiber-cement rrofing tiles for rural constructions. Scientia Agricola, v. 68, n. 1, p. 1-7, jan./feb., 2011. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
10. | | PROTÁSIO, T. de P.; TONOLI, G. H. D.; GUIMARÃES JUNIOR, M.; BUFALINO, L.; COUTO, A. M.; TRUGILHO, P. F. Correlações canônicas entre as caracteristicas químicas e energéticas de resíduos lignocelulósicos. Cerne, Lavras, v. 18, n. 3, p. 433-439, jul./set. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
11. | | REIS, K. C.; PEREIRA, L.; MELO, I. C. N. A.; MARCONCINI, J. M.; TRUGILHO, P. F.; TONOLI, G. H. D. Particles of coffee wastes as reinforcement in polyhydroxybutyrate (PHB) based composites. Materials research, São Carlos, v. 18, n. 3, p. 546-552, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
14. | | MESQUITA, R. G. de A.; MARCONCINI, J. M.; SANADI, A. R.; CESAR, A. A. da S.; TONOLI, G. H. D.; VENAS, T. M.; MENDES, L. M. Coir and Sisal Fibers as Fillers in the Production of Eucalyptus Medium Density Particleboards - MDP. Materials Research, [S. l.], v. 19, n. 6, p. 1429-1436, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
15. | | TONOLI, G. H. D.; TEIXEIRA, E. M.; CORRÊA, A. C.; MARCONCINI, J. M.; CAIXETA, L. A.; PEREIRA-DA-SILVA, M. A.; MATTOSO, L. H. C. Cellulose micro/nanofibres from Eucalyptus kraft pulp: preparation and properties. Carbohydrate Polymers, Barking, v. 89, p. 80-88, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
16. | | SILVA, L. E.; CLARO, P. I. C.; SANFELICE, R. C.; GUIMARÃES JÚNIOR, M.; OLIVEIRA, J. E.; UGUCIONI, J. C.; CORREA, D. S.; TONOLI, G. H. D. Cellulose nanofibrils modification with polyaniline aiming at enhancing electrical properties for application in flexible electronics. Cellulose Chemistry and Technology, v. 53, n. 7-8, 2019. 775 - 786 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
17. | | MASCARENHAS, A. R. P.; SCATOLINO, M. V.; DIAS, M. C.; MARTINS, M. A.; MELO, R. R. de; MENDONDÇA, M. C.; TONOLI, G. H. D. Association of cellulose micro/nanofibrils and silicates for cardboard coating: Technological aspects for packaging. Industrial Crops & Products, v. 188, e115667, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
18. | | PASSOS, N. A.; OLIVEIRA, J. E.; MORI, C. L. S. O.; CARVALHO, A. G.; MORI, F. A.; FONSECA, A. S.; MATTOSO, L. H. C.; TONOLI, G. H. D. Morfologia de nanofibras de zeina/tanino obtidas por electrospinning. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 202-204 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
19. | | BUFALINO, L.; TONOLI, G. H. D.; COSTA, T. G.; PROTASIO, T. de P.; SENA NETO, A. R.; MARCONCINI, J. M.; GUIMARAES JUNIOR, M.; MENDES, L. M. Nanocellulose films from Amazon forest wood wastes: structural and thermal properties. Key engineering materials, [S. l.], v. 668, p. 110-117, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
20. | | RAABE, J.; FONSECA, A. de S.; COSTA, T. G.; TONOLI, G. H. D.; VASCONCELOS, R.; MARCONCINI, J. M.; MENDES, L. M. Modificação superficial de fibras amazônicas a partir do tratamento corona. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 479-481 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
Registros recuperados : 45 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
03/01/2024 |
Data da última atualização: |
03/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PEREIRA, L. L.; CARDOSO, W. S.; GUARÇONI, R. C.; FONSECA, A. F. A. da; MOREIRA, T. R.; CATEN, C. S. T. |
Afiliação: |
LUCAS LOUZADA PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; WILTON SOARES CARDOSO, INSTITUTO FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; ROGÉRIO CARVALHO GUARÇONI, INSTITUTO CAPIXABA DE ASSISTÊNCIA TÉCNICA, PESQUISA E EXTENSÃO; AYMBIRE FRANCISCO A DA FONSECA, CNPCa; TAÍS RIZZO MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; CARLA SCHWENGBER TEN CATEN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL. |
Título: |
The consistency in the sensory analysis of coffees using Q-graders. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
European Food Research and Technology, Berlin, v.243, n. 9, p.1545-1554, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The process of sensory evaluation is widely used in the coffee classification worldwide. This evaluation is popularly known as “Cupping Test” and constitutes the principal methodology to assess the final quality of the coffee drink. This study observed the effect of the interaction among Q-graders, as well as the coffee tasting process in the morning and in the afternoon. The study was conducted with trained tasters with Q-Grader certificates. The methodology followed the analysis protocol guidelines of the Specialty Coffee Association of America, SCAA, with the participation of two testing groups, each one with two Q-graders for the analysis. T Tests, followed by the Pearson’s correlation and the analysis of hierarchical grouping were used for the data analysis. The results indicate that the tasters have full capacity of evaluation, although there are variances in relation to the perceptions of the attributes that define the best coffees. The results also indicate that the effect of the shift, when isolated from interaction, interfere neither in the evaluation of the batches, nor the performance of the tasters; however, when associated with interaction (chatting), the analysis indicate distortions, highlighting the need of improving the techniques of sensory evaluation. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Descriptive studies; Statistics. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01949naa a2200217 a 4500 001 2160428 005 2024-01-03 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPEREIRA, L. L. 245 $aThe consistency in the sensory analysis of coffees using Q-graders.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe process of sensory evaluation is widely used in the coffee classification worldwide. This evaluation is popularly known as “Cupping Test” and constitutes the principal methodology to assess the final quality of the coffee drink. This study observed the effect of the interaction among Q-graders, as well as the coffee tasting process in the morning and in the afternoon. The study was conducted with trained tasters with Q-Grader certificates. The methodology followed the analysis protocol guidelines of the Specialty Coffee Association of America, SCAA, with the participation of two testing groups, each one with two Q-graders for the analysis. T Tests, followed by the Pearson’s correlation and the analysis of hierarchical grouping were used for the data analysis. The results indicate that the tasters have full capacity of evaluation, although there are variances in relation to the perceptions of the attributes that define the best coffees. The results also indicate that the effect of the shift, when isolated from interaction, interfere neither in the evaluation of the batches, nor the performance of the tasters; however, when associated with interaction (chatting), the analysis indicate distortions, highlighting the need of improving the techniques of sensory evaluation. 650 $aDescriptive studies 650 $aStatistics 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aCARDOSO, W. S. 700 1 $aGUARÇONI, R. C. 700 1 $aFONSECA, A. F. A. da 700 1 $aMOREIRA, T. R. 700 1 $aCATEN, C. S. T. 773 $tEuropean Food Research and Technology, Berlin$gv.243, n. 9, p.1545-1554, 2017.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
|
Registro completo
Biblioteca(s): |
Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Acre; Embrapa Algodão; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Trigo. MenosCatálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Acre; Embrapa Algodão; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja... Mostrar Todas |
Identificador: |
2431 |
Data corrente: |
09/05/2002 |
Data da última atualização: |
09/05/2002 |
Código do título: |
5150982 |
ISSN: |
0010-065X |
Código CCN: |
023259-9 |
Título e Subtítulo: |
COLEOPTERISTS BULLETIN |
Entidade: |
Coleopterists Society |
Local de publicação: |
Chicago-IL |
Periodicidade: |
trimestral |
Inicio de publicação: |
1947 |
Coleções da unidade: |
Embrapa Acre 1977 31 (3-4); 1993 47 (3); 1995 49 (1-4); 1997 51 (1-4); 1998 52 (1-4); 1996 50 (1-4) Classificação: 595.7605
Embrapa Algodão 1958/93 12(1); 13-20; 21(1-2,4); 22; 23(1-2); 24(1,3-4); 25(2-4); 26(2-4); 27-29; 31-39; 46(1-2,4); 47(1-2); 55(1)2001; 56(supl.)2002. Classificação: 595.760 5
Embrapa Amazônia Oriental 1977 31(1-4); 1978 32(1-4); 1979 33(1-4); 1980 34(1-4); 1981 35(1-4); 1982 36(1-4); 1983 37(1-4); 1984 38(1-4); 1985 39(1-4); 1986 40(1-4); 1987 41(1-4); 1989 43(1-4); 1990 44(1-4); 1992 46(1-4); 1993 47(1-4) Classificação: 595.7605C1
Embrapa Arroz e Feijão 1977 31(1-4); 1978 32(1-4); 1979 33(1-4); 1980 34(1-4); 1981 35(1-4); 1982 36(1-4); 1983 37(1-4); 1984 38(1-4); 1985 39(1-4)
Embrapa Cerrados 1977-87 31-41; 1989-90 43-44; 1997 51(1-2); 1999 53(4); 2000 54(1-4); 2001 55 (1-4); 2002 56 (1-4) Classificação: 595.7605
Embrapa Gado de Corte 1977-79 31-33; 1980 34(1); 1984 38(1,4); 1991 45; 1992 46(3); 1996-98 50-52; Classificação: 595.7005
Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba 1977-79 31-33(1-4); 1980 34(1) Classificação: 595.7605
Embrapa Semiárido 1977 31(1-4); 1978 32(1-4); 1979 33(1-4); 1980 34(1-4); 1981 35(1-4); 1982 36(1-4); 1983 37(1-4); 1984 38(1-4); 1985 39(1-4); 1986 40(1-4); 1987 41(1-4); 1989 43(1-4); 1990 44(1-4); 1992 46(1-4); 1993 47(1-4); 1994 48(1-4); 1995 49(1-4); 1997 51(4);
Embrapa Soja 1977 31; 1978 32(2-4); 1979 33(3-4); 1980-86 34-40 Classificação: 595.7605
Embrapa Suínos e Aves 1977-87 31-41(1-4); 1989 43(1-4) Classificação: 595.7605
Embrapa Trigo 1977/85 31 1977; 32; 1978; 33 1979; 34 1980; 35 1981; 36 1982; 37 1983; 38(1-3) 1984; 39 1985. Classificação: 595.7605 |
|
Fechar
|
|
|